onsdag 18 mars 2009

Till
Demokrati och framtidsgruppen
Kristinehamns kommun


MEDBORGARFÖRSLAG

Värdegrund och forum till gagn för kommunens medborgare.


Det politiska förändringsarbetet av samhället har gått i en rasande fart!
Följderna av denna mycket snabba och genomgripande omstrukturering, särskilt inom socialdepartementet har fått förödande konsekvenser för många medborgare. Människor har hamnat i totalt utanförskap, i ett vakuum och kan inte ta sig ut ur sin befintliga situation då de är helt avskärmade ”nollade” från samhället.

Det rikspolitiska etablissemanget har ansvar för de beslut som fattats och detta ansvar gäller ända ner på den kommunala nivån. Besluten måste också följas upp!
När vissa beslut av olika skäl inte fungerar i realiteten blir det kommunerna, vilka har det politiskt yttersta ansvaret som måste verka för att medborgarna inte far illa.

Nu finns det medborgare i kommunen som har hamnat i moment 22-situationer på grund av snabba och orealistiska politiska beslut!

Det är ovärdigt ett modernt samhälle att medborgare tillåts kastas ut ur samhällets gemenskap på det sätt som har skett och som fortfarande sker, och att medborgare osynliggörs. Det är också mycket skrämmande att politiken tillåter detta humanistiska förfall att få fortgå. Solidariteten till våra medmänniskor måste återskapas!

Rättssäkerheten och omsorgen om medborgarna måste ha högsta prioritet!

Det är angeläget att snarast skapa ett kommunpolitiskt forum som kan hjälpa medborgare som hamnat i moment 22-situationer och som därmed lever under mycket stor psykisk press att snabbt finna konstruktiva lösningar. Detta är viktigt för att förhindra att utanförskapet blir bestående! Risken för att hamna i depression, olika slags drogmissbruk och kriminalitet är stor, detta enligt forskare och beteendevetare.

Enligt ovan anförda föreslås :

att en form av etisk värdegrund läggs för kommunen

att
utifrån denna värdegrund utveckla ett etiskt forum som kan tillämpas vid motionens frågeställningar samt framtida uppstående dilemman.


Agnes Utter