tisdag 24 mars 2009

Utanförskapets moment 22




Det finns medborgare i kommunerna som har hamnat i totalt utanförskap och som far mycket illa. De här personerna har blivit ”nollade” och lever i en moment 22-situation som i princip är helt omöjlig att ta sig ur på egen hand. Alltför snabba och orealistiska politiska beslut har orsakat denna situation!


De personer som åsyftas är medborgare som:

inte har någon arbetsgivare

inte har något lönearbete

inte har a-kassa

inte har rätt till socialbidrag ännu

inte har fått arbetspröva innan de utförsäkrades

inte har möjlighet eller mycket små möjligheter till arbetsprövning efter utförsäkring

inte har fått möjlighet att arbetspröva trots funktionshinder som berättigar till detta enligt lagar och konventioner, (innan de blev utförsäkrade)

inte kan, sjukskriva sig som har funktionshinder och därmed har laglig rätt till särskilt stöd men inte får det som är sjuka men anses friska av FK som enligt FK-AF skall ut på hela den öppna arbetsmarknaden igen, detta trots att de varit långvarigt sjuka och saknar kontakt med arbetsmarknaden som ännu inte får den hjälp av sjukvården som de är i behov av då de inte är sedda i sin problematik detta på grund av vårdgivarnas okunskap, tidsbrist samt resursproblem av olika slag.

När politiken (politiker) gör snabba och genomgripande förändringar i den befintliga samhällsstrukturen och när förändringar sker på ett sådant sätt att människor utesluts ur samhällets gemenskap på ett både abrupt och synnerligen kränkande sätt, så blir det förödande för alla parter. Jag anser det ovärdigt ett modernt samhälle att bedriva en politik som inte är solidariskt, etiskt och demokratiskt förankrad i verkligheten.

Jag skulle vilja veta om det finns någon kommun i Sverige som tagit reda på.

1. Hur många medborgare det är som lever i totalt utanförskap i deras kommun?

2.
Hur utanförskapet ser ut utifrån perspektivet ålder och genus?

3. Vilken beredskap har kommunen för att hjälpa de drabbade i nuläget?
2009-03-10 07:00

AGNES, HUMANIST OCH VÄRMLÄNNING

LÄNK Folkpartist tar chansen att urholka tryggheten

Miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson varnar för att borgerliga politiker tar den ekonomiska krisen i kommuner och landsting som intäkt för att de generella trygghetssystemen ska urholkas. ....... läs mer Klicka på rubriken

Länk Skrämmande kritik mot försäkringskassan


Skrämmande kritik mot försäkringskassan

Debatt Försäkringskassan och regeringen har en hel del att stå i med hänsyn till nya rehabkedjan – eller är det en utsorteringskedja? Det frågar POUL-ERIK JENSEN, ombudsman på Handels med ansvar för försäkringar.

I början på 2009 kom Riksrevisionen (RiR) med en rapport angående ”Omställning i sjukförsäkringen”. RiR 2009:1.
Riksrevisionen är svidande i sin kritik av regeringen och Försäkringskassan (FK).
Man anser att FK är för dåliga på att få tillräcklig underlag för just bedömning av arbetsförmåga i annat arbete. Enligt RiR granskning tog det FK cirka 1,5 år att göra en bedömning av den sjukskrivnas arbetsförmåga i annat arbete med de gamla reglerna i sjukförsäkringen............ Läs mer på VF klicka på rubriken

MEDBORGARFÖRSLAG

Värdegrund och forum till gagn för kommunens medborgare.


Det politiska förändringsarbetet av samhället har gått i en rasande fart!
Följderna av denna mycket snabba och genomgripande omstrukturering, särskilt inom socialdepartementet har fått förödande konsekvenser för många medborgare. Människor har hamnat i totalt utanförskap, i ett vakuum och kan inte ta sig ut ur sin befintliga situation då de är helt avskärmade ”nollade” från samhället.

Det rikspolitiska etablissemanget har ansvar för de beslut som fattats och detta ansvar gäller ända ner på den kommunala nivån. Besluten måste också följas upp!
När vissa beslut av olika skäl inte fungerar i realiteten blir det kommunerna, vilka har det politiskt yttersta ansvaret som måste verka för att medborgarna inte far illa.

Nu finns det medborgare i kommunen som har hamnat i moment 22-situationer på grund av snabba och orealistiska politiska beslut!

Det är ovärdigt ett modernt samhälle att medborgare tillåts kastas ut ur samhällets gemenskap på det sätt som har skett och som fortfarande sker, och att medborgare osynliggörs. Det är också mycket skrämmande att politiken tillåter detta humanistiska förfall att få fortgå. Solidariteten till våra medmänniskor måste återskapas!

Rättssäkerheten och omsorgen om medborgarna måste ha högsta prioritet!

Det är angeläget att snarast skapa ett kommunpolitiskt forum som kan hjälpa medborgare som hamnat i moment 22-situationer och som därmed lever under mycket stor psykisk press att snabbt finna konstruktiva lösningar. Detta är viktigt för att förhindra att utanförskapet blir bestående! Risken för att hamna i depression, olika slags drogmissbruk och kriminalitet är stor, detta enligt forskare och beteendevetare.

Enligt ovan anförda föreslås :

att en form av etisk värdegrund läggs för kommunen

att utifrån denna värdegrund utveckla ett etiskt forum som kan tillämpas vid motionens frågeställningar samt framtida uppstående dilemman.


Agnes Utter