fredag 17 september 2010

Nytt vårdforum

Tillskapa ett ”forum” inom primärvården som ger vårdtillhörighet till de patienter som fortfarande faller mellan stolarna


Det är angeläget och finns ett stort behov av att skapa och utveckla ett forum, ett profilerat vårdteam inom primärvårdens verksamheter i Värmland. Detta forum ska också vara knuten till en forskningsenhet inom området.


Det som efterfrågas är ett vårdteam med spetskompetens, riktad mot patienter som på grund av sin sjukdomsproblematik fortfarande ställs utanför vården. Berörda är tex personer som lider av elöverkänslighet, fibromyalgi, trötthetssyndrom, tandvårdskadade, neurologisk och psykisk problematik osv...


Patienter utan evidensbaserad problematik faller fortfarande mellan stolarna vilket är helt oacceptabelt och samhällsekonomiskt oförsvarbart. Det är ett politiskt misslyckande, ett mänskligt resursslöseri och en tragedi att detta får får fortgå år efter år.

Synsättet på de här patientgrupper måste brytas och bytas ut till förmån för att lösa problematiken. Detta genom nytänkande och satsningar på kunskapsutveckling inom vården. Sveket mot patienterna måste upphöra!


I ett demokratiskt och modernt samhälle ska alla ha rätt till en vårdtillhörighet och detta oavsett sjukdomsproblematik. Vården ska bistå alla patienter med hjälp och stöd, ingen ska behöva stå utanför!


Där nuvarande alternativ inom hälso-och sjukvården saknas ska nya fungerande lösningar tillskapas och utvecklas.


I en kartläggning som gjorts i det s.k. HET-projektet (Hälso-problematik för Elöverkänsliga och Tandvårdskadade) för några år sedan visade det sig att det finns en

”Stor förbättrings-potensial bland medlemmarna i Elöverkänsligas Riksförbund och Tandvårdskadeförbundet och att sjukligheten skulle minska radikalt med rätt diagnos och adekvat behandling.”


Andra Landsting och Regioner har funnit olika former av lösningar för att stoppa patienternas karusellåkande i vårdkedjan vilket gett patienterna den vårdtillhörighet de har rätt till.

Landstinget kan genom att nyskapa ett profilerat forum ge Värmländska patienter en vårdtillhörighet.


Agnes Utter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar